onsdag 22 april 2009

Vårikål

Tussilagon, blåsippor och nyskördad vitkål.
Våren är här.

Den tajta vita kålen har sitt egenvärde och tjusning.
Men samma yra som den nya grönaktiga framkallar den inte.
Yster blir man också av att ha en pålitlig fetaost försäljare. Plastpackad feta är källan till eviga besvikelser, osalt, för salt, tunn smak, syrlig smak, smulig och så vidare.
Men har man en vänlig kvinna/man som manuellt skär upp ens feta så är man ett steg närmare feta-försoning.
Och är de dessutom själva importörer av sin ost så finns bästa möjligheterna till feta-fullkomlighet.

Recept:
Ett rejält halvt ny-vitkålshuvud
1 liten grön paprika
1 rödlök
1/2 röd paprika
1/2 gurka
en större näve körsbärstomater på kvist
en näve svarta kalamataoliver
lite repad färsk oregano eller timjan
2-300gr grekisk feta
vinägrett med lika delar vinäger och olja - snåla inte på vinägern och inte heller med saltet. Våga syra, det blir bra!

Vitkålen strimlas. Treåringen anser sig vara mogen för den stora kniven med prickar (global) mamman inte riktigt. Den lilla kniven med prickar (dito fruktkniv) får istället användas till att dela tomater, paprikor och gurka. Femåringen klippte utvalda stjälkar från timjankrukan. Fortsatte sen ute på trappan med påskliljor och penséer och ordnade bordssmyckningen av bara farten. Båda hjälptes åt att smula fetaosten över den färdigblandade salladen. Ettåringen var misstänksamt tyst och visade sig sen noggrant ha sorterat in fem och treåringens strumpor i bilgaragets andra plan.

Omdöme:
'Det här är fan bland det godaste som finns!' pappan
Femåringen har radarsyn och plockar bort minsta lökbevis. Den gröna paprikan sorterades också bort, men allt annat åts glatt. Treåringen följr numera efter i femåringens lökspår. Annars åts allt annat. Ettåringen inriktade sig enbart på fetan, men åt desto mer av den.

Summa summarum blir mer nykål åt folket. Och hej sommar och grill, det här är en fin sallad.

1 kommentar:

  1. Hej kusin
    Kan tipsa om en annan variant av vitkålssallad med feta.

    Riv en massa vitkål grovt på rivjärnet, så att det blir som stora smulor av kål. Blanda ihop med nersmulad fetaost, lite solrosfrön som rostats i en torr panna och några smarriga valnötter. Blanda ihop och häll över en god vinegrett.

    Ät och njut! Garanterat god!

    SvaraRadera