torsdag 2 april 2009

Köttbullar och delfiner

EU-rädslan till trots så får nu även de krokiga gurkorna synas i grönsaksdisken.
Köttbullar behöver inte heller vara så uniforma alltid.

Recept: ca 1 kg köttfärs
1 dl ströbröd
2,5 dl mjölk
2 ägg
1/2 - 1
gul lök
salt och peppar

(Många köttbullar, vi fryser överskottet till dagar med små tidsmarginaler)

Femåringen skalade löken och mätte upp ströbrödet. Treåringen väntade tålmodigt på decilitermåttet och räknade upp mjölken.
Två ägg innebär fint nog varsitt. Äggknäckningsfriden kunde uppnås med andra ord.
Treåringen rörde i löken som smörstektes mjuk medan femåringen försökte distrahera ettåringen. Dennes omättliga klättringsbegär riktades denna gång mot treåringens stol och intressanta förehavanden.
Treåring och femåring njöt av att blanda smet med händerna och sen tog skapandet vid.
Bajskorvar var lågoddsare. Delfinen lite mer osidad. Mamma, pappa, barn och en gitarr fick också plats i stekpannan.
Till dem åt vi syrlig vitkålssallad, kokt potatis, morotspengar, rårörda lingon och en len brunsås. (Brunsåsen bestod ilsnabbt av lite smör/mjöl och sen vatten som vispas runt i stekpannan. Lite grädde. Lite soja. Salt, peppar och möjligen lite kalvfond. Och gärna en liten smygbit ädelost alt mesost för mjuk rundning)

Omdöme: Sås är ett helt överflödigt påhitt anser femåringen. Bajskorvar och småbollar åts glatt, liksom potatis med smör, vitkålssallad och morotspengar. Treåringen kan gärna dela upp matslagen på tallriken men låter glatt alla vara representerade iallafall. Även sås. Ettåringen åt som en yster naturbeteskalv.

1 kommentar:

  1. jag kommer gärna över och käkar lite bajskorvar med syrlig vitkålssallad och potatis någon dag!

    SvaraRadera