torsdag 16 april 2009

frukostgambling

De finns de som hävdar att de ätit samma frukost i eoner av tid.
Det har inte mina barn.
Det som hyllats ena veckan kan vara oätligt nästa.
Och att argumentera med lågblodsockersavkommor är aldrig någon idé.
Så det gäller att hitta balansen mellan att fråga till råds samtidigt som man vill undvika val-kval.

Något som ofta fungerar är att ställa fram några skålar med torkad frukt och mandlar på bordet. (Minst lika många som antalet barn märk väl. Annars blir det kollaps över det.)
Då kanske det råkas plocka i sig lite blodsockerhöjare av bara farten.

Keso och banan är en bra fortsättning.
En banan mosas med lika mycket keso. Och serveras ordlöst. Äts nästan alltid.
Sen kan man börja umgås.

8 kommentarer:

  1. En topplista på omodern mat efterfrågas. Jag och Åsa har börjat:

    Rulltårta
    Landgång
    Lövbiff (uppsving?)
    Tacos (är omodernt trots att alla gör det på fredagar, samma kategori som bearnaise)
    Plankstek
    Uncle Bens kycklingsås (sweet 'n sour)
    Mandelkubb
    Stora räfflade pommes frites i ungnen
    Extra stora ostbågar
    Flygande Jakob
    Gorbys (speciellt eftersom de har världens uslaste reklam för tillfället)
    Bärbar mjölk
    Räkcocktail
    Fruktcocktail i konservburk
    Kassler Hawaii (med ananasring)
    Galliano

    SvaraRadera
  2. Lägger till ett par efterrätter på Linus lista.... Mullvadshög och klappgröt. Sjukt omoderna.

    Kram kusin Maria

    SvaraRadera
  3. bra där! Vad gäller rulltårtan så tror jag den har en comebackmöjlighet i spåren av småkakshyllande och kafferep. Detsamma gäller klappgröten som kan sola sig i vurmen av det traditionella gammelsvenska på skandinaviska toppkrogar. Sen dröjer det väl ett tag innan det står på var mans bord förstås.

    Flintasteken platsar nog på listan. Det blir allt omodernare med glutamat-färdigkryddat.

    SvaraRadera
  4. Och mullvadshög förresten, upplys mig! Inte ens google kunde bistå.
    Något jag missat på släktsammankomster?
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Mullvadshög är enligt en annan blogg: "Katrinplommon som lägges i blöt att mjukna och kokas helt litet, så att kärnan kan tas ut. En bit mandelmassa stoppas in i varje plommon. Plommonen lägges i hög på ett runt fat. Över det hela bredes ett tjockt lager vispad grädde med vaniljsmak och däröver rives rikligt med ej för söt choklad eller rågbröd. Serveras väl avkyld." Aldrig smakat faktiskt...

    SvaraRadera
  6. Nej, nej.....
    Mullvadshög är katrinplommon som kokats och blivit geggamojja, läggs i en form och ovanpå häller man någon slags vaniljkräm som kokats ihop med gelatin för att bli tjock och dallrig och blandats med mycket vispad grädde.

    Det var standardefterrätt på familjemiddagarna i norr. Och tro det eller ej, men mamma bjöd på det i påskas efter att ingen ätit det på många år.

    SvaraRadera
  7. tur att nån har koll! Tack för rättningen. Låter inte så tokigt faktiskt men tror aldrig jag sett eller smakat mullvadshögar.

    SvaraRadera
  8. se där! det har jag helt lyckats missa, men jag blir faktiskt nyfiken. På båda varianterna. Rågbröd över, hmm, då kanske man kan misstänka något finskt påbrå. Eller tornedalskt när det finns en släktvariant. Tack ska ni ha. Jag kallar er när det vankas mullvadshög!

    SvaraRadera