lördag 4 april 2009

Solsallad

Smörgåsbord, demokrati, brukarsamverkan, buffé.
Uttryck för samma sak, att få vara med och bestämma.
Alla parter blir ofta väldigt nöjda.

Matsaga:
I en del länder där det är varmare än i Sverige finns det en särskild sorts stora tallar. Deras kottar är mer än dubbelt så stora som våra vanliga. I kottarna finns det frön. Ekorrarna älskar såna frön. Och människorna också. När man plockar ur de här fröna så kallar man dem för pinjenötter. Pinjenötterna blir ännu godare om man rostar dem lite i en varm stekpanna.


Recept: Vårsallad i solen
1/2 röd paprika
4 kokta ägg
2 nävar sallat (vi hade maché)
1 näve haricots vert
några buketter blomkål
1 burk svarta bönor
1/2 rödlök
1 burk tonfisk i olja
1 morot
50 g pinjenötter
ngn dm gurka i stavar

Möra av solskenspromenad och häcklövsräfsning lekte barn på mattan och förälder lagade mat.
Allt delas i smakliga bitar och arrageras på stort fat. Tonfisk, svarta bönor och hackad rödlök blanda smed olivolja, vinäger, salt och peppar till en sallad. Pinjenötterna rostas i varm panna tills de fått brunare fläckar.
Treåringen och femåringen startade ätandet med morot bland legot.
Ettåringen kom och flyttade konservburkarna till tidningarna i sorteringen. För att sen sätta sina tonfiskfingrar i femåringens lego, till dennes vrede.

Omdöme
: "Åh, vad fint det ser ut" femåringen tydligen i samma vårharmoni som mamman.
"Jag tycker inte om de här stora lökarna" treåringen om lökbitar över 5mm.
Alla åt mängder av svartbönsallad med tonfisk. Äggen gick också åt. Pinjenötterna plockades med för sig liksom gurka, paprika och morot. Salladsbladen lade ettåringen i sitt vattenglas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar