söndag 1 mars 2009

venga venga

Selekterade tapas / trött akutmiddag ut skafferiet

Nypressad toskansk olivolja / olja
Stenugnsgräddat surdegbröd / brödrester
Queneller a l'homard / burkfiskbullar i hummersås
Kalamataoliver / oliver på burk
Selekterade ostar / prästost i stavar
Garbanzos i citronett / kikärtor med olja och citron
Salade Nicoise /tonfisk, ägg och frysta gröna bönor
Gul paprika i bitar/grönsaksrester
Avocado i klyftor/se ovan

Matsaga: Olivträdet är ett träd som kan växa i flera hundra år, bland till och med tusen. I antikens Grekland var olivträden heliga och att hugga ner ett olivträd var något man aldrig skulle få för sig. Dess frukter är oliverna, där de gröna är de omogna som sen blir svarta när de mognat. Plockar man en oliv direkt från trädet och smakar på den är det beskt och obehagligt. Innan man äter dem antingen förvälls de (gröna) eller läggs in i saltvatten (svarta). Då är de en helt annan femma.



Recept: Ta dig ur en stundande kollektiv kraftkollaps genom att snabbt plocka fram det ätbara du hittar i skåp och kyl. Ägna ingen kraft åt att försöka synka det. Det enda undantagna hänsynen är att stå pall för sockersuget. Ställ fram i skålar vartefter det läggs upp. Femåringen lyckades micra frysta gröna bönor och öppna en fiskbullsburk innan orken tröt. Treåringen räckte till paprikaskärande och äggskalande. Ettåringen fick sitta i sele på ryggen tuggandes på en brödkant. Mamman tänkte att hon skulle vilja vara i ett annat liv för en stund. Kanske i en stor hotellsvit. Med roomservice och några utvalda tidskrifter.
Men det gick över sen.



Omdöme: "Kan jag få ha en egen oljeflaska som är bara min?" - femåringen som åt sin tredje bottenskyla med olivolja med bröddopp. Äggbitarna ur salladen, paprikan och majoriteten av fiskbullarna togs även om hand om. Treåringen åt de resterande fiskbullarna, en sjö av olja och bröd, lite kikärtor och konstaterade att han "inte älskar avocado" - läs inte tycker om avocado. Ettåringen hade gärna ätit fler än sin styvmoderligt tilldelade fiskbulle. Men kompenserade med ost, ett par oliver och några kikärtor. Resten av kikärtorna ploppades under stolen. Föräldrarna åt resten och tänkte sen att de kanske skulel överleva till kvällen trots allt.
Senare på kvällen, tre
sovande barn senare, tänkte de som vanligt på hur mycket de älskade barnen och hur underbart det är att leva i familj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar