lördag 28 februari 2009

Älskade gris

- Jag älskar tvål!
förkunnade treåringen strålande.

Vissa bokstavskombinationer är svårare än andra. Sv blir tv hemma hos oss ibland.
Det som gladde hans mun var en knaprig, långrostad smal svålbit från middagens rimmade bit fläsk.

Matsaga: I Sverige berättade man för länge sen om gudar och hjältar och deras äventyr. Gudarna bodde i asgård. Starkast av dem alla var Tor. Utrustad med sin hammare åkte han i vagn efter två bockar. Deras galopp skapade åskan i människornas värld och hammarens slag skickade blixtar. Gudarna åt ofta fläskkött. De hade sin makalösa gris Särimner. Det var en förtrollad gris som slaktades på kvällen och åts upp för att sedan bli som ny och levande nästa morgon. Skandinaviens gristradition håller i sig än i våra dagar, julskinkan bland annat.

Recept: Tag en rimmad bit sidfläsk.
Snitta svålen i halvcentimeters tjocka ränder.
Lägg biten helt sonika i en ugnsform och kör den i ugnen länge.
Först ca 20 min i 225 grader, sänk till 175 och stek ytterligare någon timme.
Fläsket är genomstekt efter knapp timme, poängen med att fortsätta steka är den fantastiska svålen. Den skall bli gyllenbrun och jätteknaprig.
Servera det möra uberknapriga fläsket uppskivat med exempelvis rostade rotsaker eller en frisk sallad.
När man ugnsbakar rotsaker är det en fin uppgradering att sprätta över en tesked eller två hela fänkålsfrön som får rosta med. Är fantastiskt till fläsk som extra bonus.

Ettåringen plockade noggrant ur alla pennorna ur pennlådan. De två andra skalade potatisar, morot och palsternackor. Sen sprinklade femåringen olja och fänkålsfrön över grönsakerna som gick in sista halvtimmen med fläsket. Treåringen gick över till att putsa alla köksskåp och golvtiljor med fuktad microfibertrasa. Femåringen frågade istället upprepade gånger när maten var färdig.

Omdöme: Svålen var som sagt en allmän hit. För ettåringen blev det mer som en klubba men alla andra slog om bitarna. Palsternacka är det inget av barnen som äter. Trots att fadern försökte verka övertygande och prata om att den smakade nästan kola. Potatis och morot är däremot alltid säkra kort. Mamman, pappan och ettåringen är senapsfreak, så de hade dessutom en senapsvinägrett till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar