torsdag 5 mars 2009

Pippipasta

Pippi klipper av pastan med sax.
Både praktiskt och kreativt.
Pippi Långstrump heter Pippi tât dai på vietnamesiska.


Matsaga:Ris är ett sorts gräs som tycker om att växa där det är riktigt blött. Så blött så att om man gick dä rmed stövlar så skulle stövlarna kippa ordentligt i marken. Riset skördas sen och torkas. Risnudlar gör man genom att mala ris till mjöl. Mjölet blandas med vatten till en deg som kavlas ut och skärs i strimlor som därefter torkas.

Recept: Phô

En bit högrev, ca 1kg (leta ekokött och gärna fint marmorerad)
6 st stjärnanis
1 kanelstång
2 morötter
2 gula lökar
koka länge och stillsamt ca tre timmar, tills köttet är fullständigt mört.
Lyft ur köttet, låt svalna och skär i munsbitskivor
Sila av buljongen.
Salta den med fisksås efter smak, syra med några klyftor lime.
Koka, ett paket ca 200gr, halvsmala risnudlar mjuka och skölj av i kallt vatten.

I skålar på bordet läggs:
färska munggroddar
hackad purjo/vårlök/scharlottenlök (lök efter säsong och smak)
örtknippen; färsk koriander, holy basil, gräslök
ovietnamesiska tillägg: röd paprika, gurkstavar, vitkålsstrimlor, morotslantar
Den varma buljongen hälls upp i tallrikar och sen kompletterar var och en med nudlar, kött, grönsaker efter tycke och smak. Örterna klipps över av var och en. Risnudlarna kan, precis som spagetti, också klippas av upptäckte vi.



Femåringen skötte den första kvartens noggranna skummande av köttkoket.
En slev med långt skaft och en tunga i mungipan.
Sen skar de gemensamt gurka, paprika, vitkål och morot. Som också skalats, efter handgemäng om vem som skulle ha den svarta skalaren från Ikea.
Treåringen tog vattentjänst och sköljde groddarna och örterna och spolade nudlarna efter kok. Ettåringen hjälpte till att släppa i stjärnanisen inför koket. Och sen också kokgrönsakerna, som skvättade litegrann till stor förtjusning.


Omdöme: Treringen tyckte om allt utom örterna. Munggroddarna tuggades koncentrerat och knaprigheten kommenterades flera gånger. Däremot var nudlarna svårmanövrerade och enklast blev det att äta dem sist, klippta i småbitar. Femåringen gladdes åt alla grönsakerna och köttbitarna. Morötterna var extra goda idag eftersom hon skär dem på ett speciellt sätt tydligen. Buljongen ratades helt, liksom örterna. Ettåringen tittade först storögt på syskonen som klippte av risnudlar under hakan. Sen förbannade hon oss för att hon inte fick ha en sax. Sen åt hon lite skurna risnudlar och kött och morot från köttkoket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar