måndag 9 mars 2009

Druvor en masse

Samma samma, men annorlunda

röda druvor, gröna druvor (med och utan kärnor)
druvjuice
svarta russin
gröna russin
sultana russin
gula jätterussin
balsamvinäger
vin

Pröva och jämför.
Hur smakar de olika russinen. Några är syrligare andra är söta.
Druvjuice blir vin om det får stå och jäsa. Och om det får stå ännu längre blir det vinäger.
Vinet kan barnen lukta på och föräldrarna dricka om de vill.

Matsaga: Kanske var det ett misslyckande som gjorde att man upptäckte balsamvinäger. Att man tänkte göra vin och glömde bort det. Balsamvinäger görs precis som vin på druvmust, pressad druvsaft. Men den kokas först litegrann för att bli mer koncentrerad och sen lagras den mycket mycket längre. Musten hälls i trätunnor där den avdunstar och blir ännu mer koncentrerad. Vissa lagras så länge som 25 år och mer. Då är musten så uttorkad så den är trögflytande och söt som sirap. Det som från början var nätan 8 hinkar (75 liter) har nu blivit bara en liten kanna (1 liter) Och kostar nästan lika mycket som guld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar