måndag 9 mars 2009

Ost-baluns

Ostavsmakning

"Mmm, den var ganska god.
Den smakar gott starkt på tungan." femåring om extralagrad präst
"Jag älskar den här" treåringen om baskisk lagrad fårost
"Kan jag få prova den som är orange?" femåring om langres
"Jag tycker mest om kanterna." treåring om manchego
"Dom här kanterna var inte så goda." femåring om övermogen brie de meaux
"Där är snö-osten!" treåring om parmesan (som snöar över pastan hemma)

Ostdiskar är godispåsar och utflyktsmål i ett.
Alla tycker om att få vara med och fatta beslut. Och att medvetet provsmaka skärper smaklökar och intresse.
Stanna upp vid ostdisken nästa gång och ha gemensam avsmakning. Välj tillsammans ut några ostar som fallit på läppen.

Matsaga: För länge sedan hade man varken kylskåp eller jättestora ko-flockar. Kanske hade man ett tiotal kor som gick fridfullt och betade på sluttningarna. Och mjölkades morgon och kväll. I Jura i Frankrike gör man en speciell ost som kallas Morbier. Morgonmjölken ystades till ost och fylldes sen på med ett till lager efter kvällsmjölkningen. För att skydda morgon-mjölkningens ost från smuts och bakterier strödde man ett lager svart aska över ostmassan i väntan på kvällsmjölken. Idag behövs det egentligen inte men man har behållit samma utseende på Morbieren. Därför har osten ett svart streck i mitten, mellan morgon och kvällsmjölk.

2 kommentarer:

  1. Mmmm, manchego!
    Vi gillar också ost, och vår treåring är också väldigt bra på att älska ;)

    Tänk att jag hittar hit först nu, eller har du gömt bloggen?

    Kram

    SvaraRadera
  2. Välkommen hit ostälskarens mamma! Inte gömt, bara skrivit lite oannonserat. Det ska bli bättring lovar jag.

    SvaraRadera