torsdag 26 februari 2009

Bönhyllning

Berikande baljväxter -
Svarta bönor är vi svagast för
kidneybönor är knaprigast och
mungbönor äter man många.

Barn och baljväxter är inte bara allitteration.
Hos oss är det även en trygg kompanjon i snabba lägen. Formen är som skapt för små oprecisa barnfingrar. Konsistensen erbjuder inga otrevligheter för oprövade gommar och tandlösa käkar. Vår stundtals grönsaksratande femåring tvekar sällan inför en syrlig sallad med kidneybönor eller tonfisk parad med svarta bönor. Klimatsmart, kostnadseffektiv och mångfaldig.

Matsaga om kroppsliga bönor. Från andra sidan jordklotet, Kina, kom urspungligen de ljusa bönorna med svart fläck. Som ett litet öga tänkte någon och sen dess kallas de "Black eye peas" eller svartöga böna. De är milda i smaken och mjuka i skalet. Större, färggrannare och fastare är kidneybönorna. De har fått namnet efter formen som liknar vår njure. De är robusta och tål att röras i grytor utan att mosas sönder. Chili con carne, som betyder chili med kött, har oftast kidneybönor i sig.

Recept: Syrlig bönsallad
1 burk bönor av valfri sort (bra beslut att fattas av deltagande barn)
sherryvinäger (kan ersättas av rödvins men sherryvarianten är strået vassare)
neutral olja
hackad rödlök (för att rödlök är lite mildare, men annars schalotten, silver eller gul)
grovhackade tomater
salt
chili för den som vill

Barnhänder tömmer den öppnade burken och sköjer innehållet i ett durkslag. Femåringen fixar tomaterna samtidigt som treåringen ögonmåttar olja till dressing. Hans iver i vispningen ger ettåringen lite vinägrett-lugg. Det gjorde den mindre statisk.

Snåla inte på syran.
Om man lite bryskt får sammanfatta sallader som är ute och går så är det; undersaltat med för klen syra. Baljväxter behöver en sparringpartner med frisk syra som får balansera deras dovhet.

Omdöme: Hela trion äter så att föräldrarna kan luta sig tillbaka, lugna i fiber och nyttighetshjärtat. Bönorna är dessutom så god underhållning för ettåringen så hon glömmer bort att kliva upp på bordet och gunga på lampan ett dussin gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar