söndag 22 februari 2009

Rötter och nötter

Mat tillsammans skall innehålla:
lagom bra blodsocker
kuvningsbara grönsaker
och mindre kniv.

En treåring är en god kollega. Purjolöken blir omhändertagen medan jag styckar kycklingen. Cashewnötterna kan småätas under tiden. Femåringen bygger pussel med morot som färdkost. Ingefära luktar både starkt och gott prövar vi tillsammans. Ettåringen har fyndat i kylskåpsdörren och visar med ett uttrycksfullt ansikte att vitlöken är potent.

Dagens saga: För länge, länge sen, flera tusen år sedan, använde man ingefära som medicin. Både förkylning, värkande leder och illamående tyckte man blev bättre av den lilla brungrå ingefäran som växer i jorden. Idag äter vi den mest som mat, men fortfarande är det vanligt att bli tipsad om att tugga på ingefära om man blir åksjuk i bilen.

Dagens recept: Kyckling med cashewnötter och ingefära

kyckling filé (gärna lårfilé som jag tycker är saftigast)
gröna grönsaker som finns tillhands: haricots vert, purjolök, stjälkselleri
riven ingefära
fisksås
vitlök
chili efter smak
cashewnötter (orostade som steks i pannan eller rostade som strösslas över till servering)

Strimla grönsaker, skär kyckling i bitar, skala och riv ingefäran. Fräs kycklingen på värme så att det blir ystert. Femåringen övervakar med stekspade. Lägg i grönsakerna när den nästan är färdig. Och nötterna om de är orostade. Stek ytterligare fem minuter och tillsätt vitlök och ingefära. En treåring rattar vitlökspressar med bravur. Till sist smakar man av med fisksås för fyllig sälta. De rostade cashewnötterna strösslas över nu.
Ris är bra till. Om man har hund är det ännu lättare. Eller om man kan äta utomhus så kan ettåringen pynta gräsmattan med ris. Istället för som idag våra strumpor.

Omdöme:Femåringen älskar cashewnötter och tycker ok om kycklingen, men mest om ris med smält smör. Treåringen äter glatt tutto. Ettåringen utforskar hur många små ringar en purjopeng kan delas i och verkar uppskatta de övriga små docktuggorna hon stoppar i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar