torsdag 27 maj 2010

Fågel, fisk och grymtande grisar

Det blev vår tillslut. Och det kom gräslök tillslut.
Och det gjorde inte längre något att allas påklädningsork tagit slut.

I samma veva blev också pappan finslaktare. Med Skebo kött som daglig angöring fick familjen en köttgräddfil. Och tvååringen kunde sitta halvnaken i gräset och slicka tallriken från köttsaft. Eller i soffan.




Men trots det bästa grisköttet i världen finns det alltid plats för lite matjes.
Den bästa är den som köpes i kiloshink från Klädesholmen.
En vit hink med en röd vågliknande dekor. Precis lagom fast, inte för stingslig i smaken och generöst att ta av.
Dessutom till oslagbart pris i jämförelse med små ledsna konserver.


Recept:

Matjesomelett

Så många ägg som omelettandan bjuder (möjligen med lite grädde om seden är sådan)
En matjesfilé per person
Ett par matskedar gräddfil per person
Gärna lite nyklippt gräslök
Salt & peppar
Smör att steka i

Barn är alltid entusiastiska äggknäckare.
Lägg till mafiosohandlaget så är alla nöjda och skalfria.

Lättvispa ägg (med någon matsked grädde/ägg) och salt & peppar
Stek till krämig konsistens i mycket smör. (Det brynta smöret är nämligen ljuvligt till matjesen.)
Skär matjesfiléerna i sneda munsbitar och strö över omeletten
Klicka över gräddfil och klippt gräslök
Ät och strö floskler om hur gott det är.
Det är dock valfritt att slicka tallriken.


Matsaga:

Matjes är numera ursvenskt. Men ursprunget kommer från Nederländerna.
Det holländska ordet "maatjesharing" betyder ungefär jungfrusill, vilket innebär sill som inte hunnit bli könsmogen. När den unga sillen fångats läggs den i tunna och lagras ända upp till ett år. Kryddningen är bland annat kanel, kryddpeppar, nejlika och sandelträ.

4 kommentarer:

  1. Hej där, kul att du skriver igen! :)

    Min bästis sambo jobbar också på Skebo, gräddfil dit förstår jag ju vad det innebär: mathimlen!

    SvaraRadera
  2. Nämen, vilken slump! (Vem då?) Och mathimmel är inte så dumt beskrivet. Blodpuddingen är min senaste insikt!
    Tack för välkomnandet också ;)

    SvaraRadera
  3. Härligt! Tycker om att läsa om dina matsagor. Fint skrivet om vaniljen också!!

    SvaraRadera
  4. @Emma: det är kökschefen Micke himself, mycket inspirerad kille!

    Tack för att du kikade in och skrev så fint. :)

    SvaraRadera