söndag 19 juli 2009

Spritande sommar

DN rapporterar om hur det sprutas och spritas i Visby för tillfället.
Det gör det här också.

Vattenspridaren är en outtömlig källa till framgång.
Och nu börjar det bli dags för spritärterna att kliva in i leken.

Ärtskidorna kvalificerar sig som
Bilunderhållning
Picknicktilltugg
Mellanmål
Måltidsförskönare


juvenila spritärter, så kallade släpärter just här

De måste ha skapats med en ettårings pysselsug, en treårings sittrastlöshet och en femårings olust inför blandningar framför ögonen.

Okladdiga
Pedantiskt ordnade var för sig
Plockvänliga
Ätklara
Storleksföränderliga för att undvika slentrian
Sprittande näringsämnen

Recept är överflödiga. De äts med fördel rakt upp och ner eller runtikring.

Matsaga:
De kallas spritärtor eftersom de "spritas", det vill säga plockas ut ur sitt skal som är trådigt och inte äts. När de är unga kan de kallas släpärter eftersom man då kan "släpa" dem mellan tänderna och få ut ärtorna. Till skillnad från brytärtor som kan brytas, dvs skidan är inte trådig och äts hel. Sockerärtor och sugarsnaps bland annat.

Den traditionella ärtsoppan kokas hos oss framförallt på gula ärtor, som är torkade mogna spritärter. I Finland däremot använder de torkade gröna ärtor till sin ärtsoppa.
Traditionen att äta torsdagsärtor härstammar från tiden då Norden hade den katolska traditionen med fasta på fredagarna. Då såg man till att göda sig ordentligt med mättande ärtor och fläsk dagen innan. Eftersom det ofta bara fanns ett stort kokkärl var det praktiskt att koka fläsket i ärtorna.

6 kommentarer:

  1. Spritärtor är alltså helt ideala bland barnen om man vill undvika kris och krig :), instant gratification är möjligt.

    SvaraRadera
  2. Huvudet på spiken Jessika. Faktum är att FN förmodligen skulle ha användning för lite spritärter runt bordet. Det är svårt att slåss när man pirkar ärt.

    SvaraRadera
  3. Vi har ju precis varit i Finland, och åt "spritärtor" (för mig nytt uttryck!) tills det kom ut genom öronen. Två liter på Salutorget kostar 5€ vilket är rena vinsten med tanke på underhållningsvärdet. M&N klämmer i sig dem med halsbrytande hastighet medan minsta fröken mest spottar. (Skitunge.)

    Vi åt dessutom ärtsoppa på gröna ärter, kokad av undertecknad på två kilo ärter. Jag instämmer med de forntida som tyckte det var praktiskt att koka allt i samma kastrull; det gäller fortfarande vid matlagning åt en hel stugbefolkning.

    Tyvärr åkte vi hem fredag eftermiddag, annars var vi bjudna på släpärt-kalas hos grannbonden på fredag kväll. Alltid ska man missa de roligaste partajen alltså!

    PS Var köper man ärter här egentligen? I Finland säljs de ÖVERALLT men här har jag inte sett några. Nånstans.

    SvaraRadera
  4. Johanna, precis som med allting annat är svaret - Vaksalatorg. På lördag, så kan vi komplettera med blåbär och smultron utan att ens bli myggbitna. Och allmän loppisyra som vanligt. Men släpärts-kalas! Nästa gång vill jag följa med över havet.

    SvaraRadera
  5. Du kanske är helt införstådd i släpärts-kalas, men jag berättar ändå: man kokar typ...några kilo spritärtor (jag använder mitt nya ord) tills de är typ al dente skulle jag säga. Under tiden smälter man (alldeles för mycket) smör och sen häller man upp det i typ snapsglas och ställer hela ärtkastrullen på bordet. Sen tar man en ärtskida, doppar den i smör och "släpar" den mellan tänderna. Bara trådarna blir kvar, mkt effektivt. Lyxmat på landet! Äter man ärtor så här alls? Folk brukar titta konstigt på mig men jag kanske inte har hängt i de rätta kretsarna.

    Vi kan ha ett eget kalas här, jag tror inte det krävs finlandssvenska lantbrukargrannar för att det ska funka - även om ärter direkt ur landet är godare än Vaksala torgs, tippar jag. Och potatisen! Mmm, färskpotatis alltså. Världens godaste färskpotatis finns i Svartbäck, I tell you. (DET var ju en sidospår.)

    Min salig mor brukade berätta en historia om släpärter enligt ovan och sin fd granne, men den kan vi ta nån annan gång :)

    Dags att klippa Vaksala torg mao! Det blir ju förträffligt bra på lördag, vi ska på latino-fotbollscup i Ulleråker sen så lite proviant kan nog vara bra faktiskt!

    SvaraRadera
  6. Till listan kan även läggas att de är utmärkta hund-pacificerare: håll i en sån och den lille gynnaren gnager så fint jämte dig till kalaset tar slut!

    SvaraRadera