lördag 27 juni 2009

Sköna gröna

Det har sannerligen varit stiltje här. Stort arbetsprojekt kombinerat med en rasande sol får ses som bidragande orsaker.

Picknickpack är en välkänd syssla just nu.
Picknickuppack likaså, fast mindre lustfylld.
Våra picknickar är dock sällan Monica Ahlbergs-aktiga, som förbereds dagen innan och packas färgmatchande och med spetsdukar.

Oftare är det en förälder i underkläderna som öppnat kylen och funderar över vad som kan lockas fram samtidigt som den ber fem och treåringen att sluta bråka om vem som ska ha gitarren och istället ta på sina kläder. I samma veva som ettåringen blir akutförnärmad när kylskåpsdörren måste stängas igen, innan löken hann plockas ur och sojan sugas lite på.
Sen bråkar tre och femåringen ännu mer. Då händer det att föräldern går från köket och försöker klä på dem så att de skall kunna skjutsas ut i väntan på avfärd.
Då brukar ettåringen bära pallen till dörren och öppna.
Underklädesföräldern sitter på hallgolvet och vinkar åt grannarna och den förbipasserande horden av cyklister.
Sen fortsätter picknickpack från befintligt utbud. Föräldern packar i. Ettåringen packar ur.
Tillslut är alla påklädda, väskan lyft ur ettårings räckhåll och djupa andetag dragna.

Några återkommande inslag hos oss är följande:

Bönsallad med tonfisk:
1-2 burk/ar valfria bönor (svart, kidney, vita m.fl) 1/2 finhackad rödlök, 1 burk tonfisk i olja (avhälld), ev lite hackad persilja och vinaigrette med bra syra.
Barnen älskar det, ettåringen inkluderad, de större är lite lökbortpetiga ibland dock.

Kikärtor med salt, citron och god olivolja
Skölj burkkikärtor eller ta hemkokta, och dressa.
Värmetåligt, uppskattat och värmande för det nyttiga föräldrahjärtat.

Kokta ägg
Skalas på plats alt. huggs topp av och äts med sked om skall behöver skydda leksmutsiga fingrar.

Fetasallad
färsk vitkål, tomater, gurka, rödlök och feta som smulas över. Ev oliver och paprika. Olivolja och röd/vit-vinäger, salt, peppar och gärna färsk oregano.
Pröva. Vitkål i salladen är otroligt gott och som bonus lite mer mättande.

Kokt färskpotatis
Fingerfood i sitt esse enligt vår ettåring

Köttbullar/korv/kassler/skinka
Kallt kött går hem

Keso i en burk som mosas på plats med medhavd banan.
Fallerar sällan hos oss (även inomhus )

Grönsaker (morotsstavar, gurkstavar, blomkålsbuketter, körsbärstomater, oliver, cornichonger)
Läskande komplement

Tunnbrödrullar med valfritt pålägg (ost/skinka/sallat/dijonsenap, pepparrotsost/rökt skinka el lax, ja, ja, listan är oändlig kort sagt)

Polentagröt/mannagrynsgröt
Kokas och får stelna. Skärs i bitar och ätes med sylt/frukt eller socker och kanel.
Gillas även av den gröttveksamma femåringen.

Nötter (mandlar, cashew, jordnötter, macadamia, annat efter preferens) och russin och aprikoser (risentas muslibladning har osvavlade aprikoser på lösvikt, annars icas, markattas eller saltås) och rostade fröer (solros, pumpa, sesam).
när man ätit färdigt är de effektiva fågellockare...

Fruktsallad
Valfri frukt som toppas med ett paket fryst mango.
håller sig fräsch länge.

Slutligen är dricksvatten, kaffe, torkpapper/våtservetter, tallrikar, muggar, bestick och gärna filt oftast med. Det kommer mer champagneglas, löjrom och ljusstakar i picknickarna lite längre fram i livet förmodligen.

2 kommentarer:

  1. Härligt med picknick inspiration och tack för roande kvällsläsning.

    Många picknickar ska det bli!

    SvaraRadera
  2. Mmm. Det där med champagne och löjrom väntar jag på. Dock gav jag mig själv många picknickpoäng igår i Vårdsätra när jag hade med hembakta piroger som barnen klämde i sig i långa banor. OCH pastasallad. (Hemgjord!) Nästa gång tar jag nåt av ovanstående, jag KRÄKS på pastasallad. :-D

    SvaraRadera