Vi gillar bönor.
Att få välja gillas också.
Numera finns en tacksam variation av burkade bönor.
Hemkokade ja tack, men en färdig cylinder har många gånger expressgästspelat med bravur. Framför burkhyllan kan man få välja varsin burk bönor. Helt fritt efter preferenser.
Ytterligare en fin bönpersonlighet är den sociala kompetensen inom familjen, de flesta bönor går väl ihop.
Femåringen valde svarta bönor "för de är godast"
Treåringen valde saltå kvarns kikärtor eftersom "blått är finast"
Ettåringen ville helst raka ner en hel burkrad i kundvagnen.
Mamman tyckte inte det var lika bra idé. De överljudliga invändingarna dämpades till slut av ett paket små gröna linser, fint marackasvänliga.
Mammans inneboende vinägernörd plockade en flaska rödvinsvinäger för säkerhets skull.
Det blev bönprovsmakning och sen en syrlig bönsallad. Som vi tydligen inte kan få nog av.
Matsaga:
Kikärtan är en av de växter människan har odlat längst.
Det har hittats lämningar i mellanöstern som är mer än 7 500 år gamla.
Idag är den spridd över världen och den används på en mängd olika sätt. De omogna bönorna äts som snacks, bladen använd i sallader, torkade ärtor mals till mjöl, rostad är den god som snacks och hel finns kokas den i grytor (väldigt vanlig i currys bland annat). Precis som andra bönor är den rik på protein. Nicholas Culpeper, som var Englands Carl von Linné, gillade kikärtan eftersom han tyckte man blev mindre pruttig än av andra bönor, samtidigt som den mättade mer.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar