onsdag 9 december 2009

Gubbig potatis

Pepparkaksbakets glans ligger i degätandet tycker samtliga i familjen.
Visst kan ett fristilat hus få utskäras, men doserna mjölbegränsing, tålamod, finpill och kavelteknik som krävs för kakorna talar till förstadiets fördel.

Kylskåpskall och kryddstinn är pepparkaksdegen decembers bästa sagomysgodis.

Formarna däremot förgyller till exempel slentrian-potatisochkorv vilken dag som helst.
Mamman skar halvcentimeter skivor längs med större potatisar.
Tre och femåringen teambuildade och tryckte med samlade krafter.
Smågubbar, stjärnor, halva grisar och benlösa älgar.
Only the sky, or the potato-size, is the limit.

När det var falukorvens tur räckte egna krafter och samförståndet var slut.
Smågubbar var hårdvaluta och stjärnan oönskad.
Ettåringen löste konflikterna genom att i ett osynligt ögonblick hänga upp gubben i krukväxten i fönstret. Då kunde femåringen koppla av och övergå till att steka korvmän. Treåringen hyvlade smör och pressade vitlök över potatissamhället och stog med allvarlig min och vaktade det i ugnen.
Modern tog sitt gröna ansvar och såg till att de rafflande tillbehören, gurk- och morotsstavar, paprikabitar och vitkålssallad också dukades fram.

1 kommentar:

  1. Kul! Sådär brukarde jag lura i mina systersöner korv när de var yngre. "Blommig falukorv" på riktigt, liksom, om man har en form som liknar en blomma. Inte så dumt!
    Tycker fröken Dill

    SvaraRadera